Sevärdheter på Dominica

Sevärdheter på Dominica

Det som verkligen är Dominicas specialitet är naturupplevelser. Det har uppmärksammats bland annat av flera filmbolag som har valt Dominica som inspelningsplats för flertalet filmer, exempelvis Pirates of the Caribbean.

Öns absolut största attraktioner eller sevärdheter är Trafalgar Falls som är ett vackert tvillingvattenfall och så den kokande ön Boiling Lake. De flesta av öns sevärdheter ligger relativt nära Roseau, så det är smidigt att ha Roseau som utgångspunkt för utflykter och upplevelser runt om på ön.

Vackra vattenfall och en kokande sjö

På Dominica finns massor av vattenfall som är väldigt vackra. Ett av de mest populära är alltså Trafalgar Falls som ligger utanför Roseau. Därifrån är det inte långt till nationalparken Morne Trois Pitons där ytterligare ett vattenfall, Middleham Falls, finns och där finns också världens näst största kokande sjö, Boiling Lake, som är 60 meter i diameter. Det är en öppning i jordskorpan som släpper ut heta gaser och det får sjön att bokstavligen koka. En upplevelse att se. Nationalparken är en av UNESCOS världsarv. Parken är ett vulkanområde täckt av regnskog och det växer ett stort antal växter där, allt ifrån ormbunkar och palmer till ananasplantor och orkidéer, men också gamla, gamla träd med fristående rötter som täcker de branta vulkaniska branterna. I nationalparken finns många sjöar och varma källor. Norr om nationalparken finns en plats som heter Emerald Pool. Det är ett badbart vattenhål alldeles intill ett tolv meter högt vattenfall. Att bada där är verkligen en upplevelse. På ön finns flertalet vandringsleder som du kan vandra längs. Faktum är att Dominica har Västindiens enda sammanhängande vandringsled, som heter Waitukibuli National Trail och den har olika vandringar i olika svårighetsgrader. Går du längs den kommer du att vandra längs nationalparker, skogsreservat, byar, indianterritoriet, vulkaner, hissnande vyer och forsande bäckar, och som sagt, en alldeles underbar natur! Du kan också åka linbana upp i regnskogen, eller varför inte glida fram genom mangroveträsket i en roddbåt och njuta av såväl naturen som lugnet.

Bada i varma källor

Dominica är inte direkt känd för långa vackra badstränder. Öns stränder är gråsvarta, vulkaniska och har ofta karga klippor som stupar rakt ner i havet. Men här och var finns det faktiskt vackra, vita stränder också, till exempel på den norra delen av ön, vid Hampstead. Apropå stränder så är det en sevärdhet också att se sköldpaddorna som kommer upp på stränderna vid Bout Sable och Rosalie på östkusten för att lägga ägg. Men faktum är också att bristen på stränder att bada vid inte alls innebär att du bör lämna badkläderna hemma. Tvärtom, här kan du istället bada i små sjöar nedanför vattenfall eller i de varma källorna som finns här och var i regnskogen.

Upptäck huvudstaden och landets historia

Även om det mesta handlar om ekoturism på Dominica så har också huvudstaden Roseau en hel del sevärdheter. Ja, faktum är att Roseau är en sevärdhet i sig. Där finns gamla trähus och stenhus med vackra utsmyckningar, snirkliga träutsirningar och makalösa balkonger. Tankarna far mot en svunnen tid när man vandrar runt bland stadens gränder. Men där finns också marknader, kyrkor från kolonialtiden och självklart mysiga familjerestauranger med karibisk och kreolsk mat på menyn. En av stadens absoluta sevärdheter är Roseaus botaniska trädgård som förstås är ett måste vid ett besök på ön. På Dominicas museum kan du ta del av landets historia, lära dig om slavhandeln under kolonialtiden samt se utställningar om Karibien. På Old Market och Public Market i Roseau kan du fynda billiga livsmedel, kläder och souvenirer.

Karneval och fest på Dominica

Dominica är ingen stad fylld av stora turistkomplex och med massor av nattklubbar, barer och pubar längs en lång strandpromenad. Det betyder dock absolut inte att landet inte är något för dig som vill njuta av fester och musiktillställningar.

Öns årliga karneval

Varje år, någon gång i februari eller mars, arrangeras en karneval på Dominica. Den går av stapeln i huvudstaden Roseau och är en magisk folkfest där alla fullständigt ger sig hän. Att vara där när karnevalen arrangeras är en makalös upplevelse. Gatorna i Roseau är helt fyllda med dansande, glada, sjungande och mer eller mindre berusade människor. Ur stora högtalare dånar musik, främst förstås reggae som är ett kännetecken för öarna i Karibien. Genom folkmassorna tar sig karnevalståget förbi på sin tur genom staden. De som går i karnevalståget har fantasifulla, fantastiska dräkter väl värda att beskåda.

Spontana grill- och reggaefester

I Roseau drar man ofta igång spontana grillfester eller reggaepartyn dit alla är välkomna. Är du ute ensam på en resa är en sådan fest det perfekta tillfället för dig som vill lära känna nya människor eller ge dig i samspråk med lokalbefolkningen. Ta tillfället i akt att få lära dig mer om befolkningens kultur och få personliga tips om sevärdheter, restauranger, butiker och andra måsten du inte får missa under din resa.

Unik Wet Fete

Något som är unikt för Dominica är det som kallas för Wet fete. Det är en slags blöta fester, där det blöta inte är synonymt med alkohol i detta fall, utan det handlar faktiskt om vatten. På dessa fester finns enormt stora vattenspridare som fullständigt forsar vatten över de dansande och festande människorna. Festerna kan anordnas på gator, torg eller till och med inne på klubbarna. Alla blir dyngsura, men ingen bryr sig. En del har ombyten med sig, andra inte. Det här lär vara den enda chansen du får att vara med på vattenkrig och gatufest på en och samma gång.