Mat och Dryck

Mat och Dryck

Missa inte den lokala soppan som innehåller callaloo eller pumpa. Soppa är något som många västindier tycker om och det finns allt från lätta fisksoppor som liknar buljong till riktigt matiga soppar som man skulle kunna stå sig på en hel vecka om det skulle behövas.

Chili, koriander, kokos, ingefära och färsk frukt är viktiga smaksättare i karibisk mat. Det får gärna smaka mycket och vara starkt. Det finns till och med en speciell karibisk kryddblandning som kallas för jerk. Annars är karibisk mat väldigt speciell eftersom den har influenser från många olika håll, såväl Europa och Asien som Afrika och Orienten.

Rom och rum punch

Den lokala starka drycken är rom och den traditionella drinken på Dominica heter Rum punch. Den innehåller limejuice, rum, fruktsaft och råsocker och den är kryddad med kanel, muskot och angostura. Det finns också en alkoholfri variant av drinken, kallad fruit punch. När det gäller rom så är den bästa sorten en som heter Macoucherie. Den ser inte mycket ut för världen där den säljs i en vanlig plastflaska, men den är en dryck som det pratas om bland spritkännare och restauranger över hela världen.

När du inte vill ha alkohol ska du fråga efter local juice. Det är ett mellanting mellan saft och juice och brukar smaka mycket gott. Finns i näst intill oändligt antal smaker som tex. passionsfrukt, mango, sorrel och sockerrör.

Fiskrestaurang i världsklass

Du som gillar fisk måste äta på ett ställe som heter DD´s Fish Spot. Det är en restaurang som knappt kan beskrivas. Den ligger vid sidan av vägen på Dominicas sydvästra ände, ungefär en kvarts bilfärd från huvudstaden Roseau. Du ser restaurangen tack vare en färgstark neonskylt som lyser dygnet runt mitt i ingenstans. Och tur är det att restaurangen har denna neonskylt, annars hade man lätt missat den. Restaurangen är nämligen inte mycket större än en korvkiosk. Inredningen är något alldeles extra med fisknät som hänger ner från taket, stora krokar som dinglar längs väggarna och horder av romflaskor som står uppradade längs hyllor i väntan på nästa besökare. Väntan är i och för sig inte särskilt lång, till den här restaurangen vallfärdar öns invånare såväl dagtid som nattetid och nu börjar allt mer turister också hitta hit. Vilken sorts fisk det finns att välja mellan beror på dagens fångst. Sorterna varierar alltså från dag till dag. Ofta kan du äta tonfisk, lax och mahi mahi. Men även andra sorters fisk kan hitta dit. När du kommer till restaurangen får du först välja vilken slags fisk du vill äta och därefter vilket tillagningssätt du föredrar. Sedan är det bara att vänta och så småningom avnjuta fisken tillsammans med en kall öl och havets kluckande i bakgrunden. Himmelskt gott.

Andra populära matställen på Dominica

  • Classic Caribbean är en populär restaurang inne i Roseau där du kan avnjuta just klassisk karibisk mat av olika slag.
  • Old Stone Grill är en annan populär restaurang som ligger alldeles intill havet, vackert beläget i Roseau.
  • Caféet Coco Rico är också ett måste att besöka vid ett besök på Dominica.