Historia

Historia

För mellan 2000 och 3000 år sedan befolkades Dominica av arawakindianer, men på 900-talet efter Kristus trängdes de undan av karibindianerna. De kallade ön för Waitukubuli, vilket betyder ”hon som är så hög” och det syftar förstås på öns höga berg.

Dominica var en av de första öar som Christopher Columbus upptäckte. Han steg i land på Dominica på en söndag och därifrån kommer också öns namn. Det latinska namnet för söndag är nämligen just dominica.

Sist att koloniseras

Spanjorerna var dock inte särskilt intresserade av Dominica. Trots att det var en av de första öar som Columbus upptäckte kom Dominica att bli den sista av de karibiska öarna som koloniserades av européerna. Troligen berodde det på det hårda motståndet som kolonisatörerna mötte av den inhemska befolkningen. Det var nämligen så att ursprungsbefolkningen på Dominica fick förstärkning från folk som flydde från de andra öarna då européerna kom, och tillsammans arbetade de hårt för att motsätta sig alla bosättningsförsök. Öns oländiga terräng bidrog förstås också till att det var svårt för

Blev brittisk koloni

Det var alltså spanjorerna som var först att försöka bosätta sig på Dominica, men när de misslyckades gjorde istället Frankrike anspråk på ön. Detta skedde 1635 och det innebar att franska missionärer kom att bli de första europeiska bosättarna på Dominica. Ön kom dock att bli en brittisk besättning 1763 tack vare Parisavtalet. Under de kommande åren skedde några ytterligare franska försök att ta över Dominica, men 1805 blev ön definitivt en brittisk koloni.

Mot självständighet

Dominica blev ett självständigt land år 1978. Dominica kom i samband med det att få namnet Commonwealth of Dominica för att skilja landet från Dominikanska republiken. Trots att Dominica är ett litet land så ligger de i framkant på många områden. Exempelvis blev Dominica den första brittiska kolonin som fick en svart majoritet i parlamentet, vilket skedde redan 1838. Dominica var också det land som fick Västindiens första kvinnliga regeringschef när Mary Eugenia Charles ersatte landets första premiärminister efter självständigheten. Mary Eugenia Charles styrde Dominica mellan 1979 och 1995.

Dominica idag

Idag är närmare 90 procent av befolkningen ättlingar till afrikanska slavar. Urbefolkningen, karibindianerna, eller Kalinago som de också kallas, utgör idag endast tre procent av Dominicas befolkning. Invånare som har sitt ursprung i Europa, Mellanöstern och Asien utgör också bara några få procent.