Bra att veta

Bra att veta

Det officiella språket på Dominica är engelska, men många av öns invånare pratar språket patois, som är ett blandspråk med inslag av dels engelska, dels franska och dels afrikanska språk. En stor del av befolkningen pratar också franska, så det är lätt att göra sig förstådd bland befolkningen.

Eluttagen på Dominica är av typ G och D. Du behöver en reseadapter för att svenska kontakter ska fungera.

Öns valuta är östkaribisk dollar, EC dollar, som är gemensam för alla de engelsktalande länderna i östra Karibien utom Barbados och Trinidad och Tobago. Det är fortfarande relativt billigt att turista på Dominica, även om det i och med turismens framfart börjar bli dyrare att bo på hotell och äta ute. Det finns uttagsautomater på de större bankkontoren i huvudstaden Roseau, samt på flygplatsen och i de mindre städerna Portsmouth och Marigot. Annars accepteras också kreditkort allmänt på Dominica.

Det behövs inget visum för att besöka Dominica. Har du bara ett svenskt pass kan du stanna tre månader på ön utan att behöva ansöka om något visum. Det gäller oavsett om du anländer till Dominica via kryssningsfartyg eller via flyg.

Än så länge är det ont om lyxhotell och all-inclusive hotell på Dominica, men det finns däremot en hel del budgetalternativ, framförallt i huvudstaden Roseau.

Viktigt att veta är att ibland ingår skatt och service i priserna på restauranger och hotell – ibland inte och då läggs det på sedan på notan, så det kan vara smart att kolla upp först vad som gäller, så du inte åker på en obehaglig överraskning efteråt.

Larmnumret på Dominica är 999. Det gäller för såväl polisbil som ambulans och brandkår.

Tidsskillnaden är -6 timmar på sommaren och -5 timmar på vintern. Om du ska ringa till Dominica så är deras landskod +1-767.